“Afgeschreven hardware niet in de prullenbak.”

Interview met Sjoerd van Berkel van FitForMe. Rasondernemer Sjoerd van Berkel groeide op in een ondernemersfamilie. Samen met zijn compagnon Simon Hamer zette hij het succesvolle FitForMe neer. Met FitForMe worden mensen die een vermagingsoperatie hebben ondergaan geholpen met het verbeteren van hun kwaliteit van leven met wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen. Inmiddels heeft Sjoerd IT4Kids meerdere keren gesupport. Wij spraken hem over zijn ondernemerschap en waarom hij IT4Kids een warm hart toedraagt.

Sjoerd van Berkel: “Op mijn achttiende ben ik met een jeugdvriend een studentenbedrijf gestart. Wij verkochten ijsjes op het water. Voor mij was dit te gek, want ik ben van jongs af aan heel graag op het water. Op een leuke manier verdiende ik geld tijdens het studeren en leerde ik lessen over het ondernemerschap. Ondernemen is altijd mijn ambitie geweest, om van niets iets te maken.” FitForMe helpt mensen bij het verbeteren van hun kwaliteit van leven Sjoerd vertelt verder: “Tijdens mijn studententijd in Rotterdam leerde ik mijn huidige compagnon Simon kennen. In 2006 zijn wij samen gaan werken aan FitForMe. Wij begonnen in onze studentenkamer en groeiden vanuit ons zolderkantoor door naar waar wij nu staan. In eerste instantie begonnen wij met het idee om vitamines te personaliseren voor de consument, maar een paar jaar later kwamen wij in aanraking met de bariatrie; het medisch specialisme dat zich bezighoudt met obesitas en vermageringsoperaties. Na gesprekken met diverse medici leerden wij dat hun patiënten andere behoeften hebben dan mensen zonder ingreep m.b.t. vitamines en mineralen. Dat heeft ons doen besluiten om ons enkel en alleen te richten op voedingssupplementen op wetenschappelijke basis voor deze doelgroep. Wij geloofden dat wij hiermee een positieve impact konden maken voor deze mensen. Inmiddels zijn wij met een fantastisch team van ruim 100 collega’s actief op 5 continenten en in meer dan 20 landen.”

Kansen geven aan mensen

“Wij vinden het belangrijk om mensen kansen te geven en dit doen wij op verschillende manieren, onder andere door afgeschreven hardware te doneren aan IT4Kids. Vanwege het thuiswerken hebben wij afgelopen tijd veel ICT-apparatuur van collega’s vervangen. Ik heb niet lang na hoeven te denken wat wij daarmee gingen doen, omdat ik de inspirerende ambitie en visie van IT4Kids een warm hart toedraag.”

 

Sporten is niet vanzelfsprekend
“Een relatief groot aantal kinderen is niet in de positie om te kunnen sporten. Ik denk dat veel mensen zich dit niet realiseren. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker in deze tijd blijkt sport eens te meer waardevol te zijn, want los van het fysiek bezig zijn is het samen en buiten zijn van belang. Nu ik ouder ben, realiseer ik hoe waardevol het is geweest dat ik als kind altijd buiten kon zijn en gevolleybald heb. Hierdoor heb ik verantwoordelijkheid leren nemen, leren samenwerken en plezier gemaakt. Dit blijkt dus niet voor iedereen vanzelfsprekend te zijn en als wij een klein beetje kunnen bijdragen om dit wel te realiseren, dan doen wij dat met plezier.”

“Een relatief groot aantal kinderen is niet in de positie om te kunnen sporten. Ik denk dat veel mensen zich dit niet realiseren. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet.”

Afgeschreven hardware niet in de prullenbak!

“Ik vind het mooi dat naast dat kinderen een sportkans krijgen, de gedoneerde apparatuur een tweede leven krijgt. IT4Kids is een mooie bestemming voor onze niet gebruikte hardware. Wij hebben nu ICT-apparatuur vervangen in ons hoofdkantoor in Rotterdam, maar wij hebben daarnaast kantoren in onder andere Parijs, Berlijn en Leuven. De bedoeling is dat ook hier de hardware wordt vervangen en wat mij betreft schenken wij deze apparatuur weer aan IT4Kids, want de manier waarop het geregeld wordt is heel prettig en professioneel.

Afgeschreven hardware is veel waard en met relatief weinig moeite kan je iets goeds doen. Anders gaat het misschien wel de prullenbak in. Hoe mooi is het als je enerzijds ontzorgd wordt en anderzijds iets goeds kunt doen”, sluit Sjoerd het gesprek af.