Fagron doneert hardware aan IT4Kids

Fagron doneerde een flinke hoeveelheid afgeschreven hardware aan IT4Kids. Fagron is marktleider op het gebied van farmaceutische bereidingen en levert unieke concepten aan voornamelijk apothekers en ziekenhuizen. Het bedrijf telt ruim 3000 medewerkers en is wereldwijd actief in 35 landen, verdeeld over 3 grote regio’s: Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa. Marco Plaats, Global IT Manager bij Fagron, vertelt over het waarom achter de donatie.

Wat te doen met alle ‘oude’ hardware?
Fagron verhuisde recent naar een nieuw kantoor in Capelle (Rotterdam). Tijdens en na de verhuizing, realiseerden Marco en zijn collega’s zich dat ze — ondanks dat ze overwegend in de cloud werken — veel spullen vanuit de IT hadden verzameld. Ze kwamen bijvoorbeeld veel oude servers tegen, die nu stof stonden te happen. “Die kwamen we tijdens de verhuizing weer tegen. Toen kwam de vraag: wat gaan we hiermee doen? We kunnen het weggooien of verloten, maar uiteindelijk kwam onze receptioniste Jessica met het idee om jullie [IT4Kids] te contacten.” Zo was de verhuizing eigenlijk de aanleiding voor de donatie. “Als IT manager is het heel simpel: of het gaat de container in, want het levert niets meer op óf we doneren het aan IT4Kids, dan wordt er nog iets ontzettend moois mee gedaan. De keuze is dan natuurlijk snel gemaakt.Marco vertelt dat ze zoveel spullen hadden, dat niet alles in één keer in het busje paste. Een tweede rit was nodig en dat kwam nu echt door de verhuizing. Zijn plan is om vanaf nu jaarlijks te gaan doneren en inmiddels heeft een tweede donatie al plaats gevonden.

“Er was goed contact over de gevoelige data. Daar zijn goede afspraken over gemaakt. Dat was voor mij als IT manager één van de belangrijkste punten. Dat is allemaal netjes afgehandeld en goed gegaan.."

Hardware een tweede leven geven én sportkansen bieden
De mogelijkheid om verouderde hardware aan IT4Kids te doneren was voor Marco en zijn collega’s een eye-opener. Toen Jessica, de receptioniste, over IT4Kids vertelde, waren ze gelijk enthousiast. “Absoluut, je geeft de hardware een tweede leven en je kunt kinderen laten sporten. Dat promoten wij. Ik zeker, met mijn voetbalhart. Ik weet hoe belangrijk sporten is. Dat moeten we gelijk opstarten en regelen!” Bovendien raakt het Marco ook persoonlijk: zijn dochter hockeyt en één van haar vriendinnetjes kon volgend seizoen eigenlijk niet meedoen omdat het contributiegeld te hoog was. “Met de overige ouders hebben we gezegd: wij betalen de contributie voor volgend jaar. Voor ons is dat een kleine impact, maar voor dat meisje een hele grote. Dat geld voor alles wat je doet, ook voor de IT-donatie.” De donatie van de afgeschreven hardware verliep volgens Marco soepel. “Er was goed contact over de gevoelige data. Daar zijn goede afspraken over gemaakt. Dat was voor mij als IT manager één van de belangrijkste punten. Dat is allemaal netjes afgehandeld en goed gegaan.”

Een focus op duurzaamheid
De hardwaredonatie is niet de enige manier waarop Fagron zich met verduurzaming bezighoudt. Marco Plaats vertelt dat binnen de organisatie diverse strategieplannen zijn ontwikkeld en dat hier onder andere een milieubeleid, afvalbeleid en elektronisch afvalbeleid aan zijn gekoppeld. “Dat begint met de kleine tips, gericht op het individu, maar het [de plannen] gaat ook in op hoe je het organisatie-breed aanpakt.” De plannen krijgen steeds meer draagvlak. Zo ontstaat een beweging. “We kijken ook naar de locatie van ons kantoor. We zijn nu goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat soort gedachtengoed zorgt ervoor dat je groener kunt bewegen. Uiteindelijk neem je elkaar daar in mee.” Volgens Marco komt de markt in beweging en zijn er goede dingen aan het ontstaan. Hij vindt het leuk om te zien en kijkt vanuit de IT met enthousiasme toe, om vervolgens ook na te denken over hoe Fagron bijvoorbeeld langer en beter met hardware kan omgaan.

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Marco Plaats? Doneer dan ook je afgeschreven hardware aan IT4Kids en draag bij aan het creëren van duurzame (sport)kansen voor kinderen in financieel en/of fysiek uitdagende situatie.