In gesprek met verwerkingspartner Flex IT

Flex IT, distributeur voor IT-Resellers in Europa, heeft als verwerkingspartner een belangrijke rol bij IT4Kids. Flex IT haalt de hardware bij bedrijven op en zorgt ervoor dat data op een veilige en gecertificeerde manier verwijderd wordt. Wij spraken met Aat van de Polder en Leon Timmermans van Flex IT over de samenwerking en hoe zij te werk gaan.

Aat: “Voor het ontstaan van de samenwerking moet ik terug in de tijd, want dat is heel wat jaren geleden. Vanuit Flex IT, toen nog Infotheek, heeft Jordy Kool IT4Kids opgericht. Flex IT verzamelde al afgeschreven hardware in om het vervolgens te wederverkopen. Het doneren van de restwaarde van de apparatuur aan IT4Kids paste perfect in onze filosofie. Een kleine twee jaar geleden zijn Flex IT en IT4Kids losgekoppeld en is de stichting op zichzelf komen te staan. De banden zijn heel nauw en wij zijn nog een belangrijke partner als het gaat om het verwerken van IT-apparatuur.”

Leon: “Het is mooi dat veel mensen vanuit het bedrijf verbonden zijn aan IT4Kids en dat komt vooral omdat wij echt iets terug willen doen voor de wereld. Dat doen wij vanuit onze core business, circulaire hardware, maar ook door IT4Kids op diverse manieren te steunen. Als het goed gaat met het bedrijf, moet je ook kunnen delen. In IT4Kids willen wij investeren, omdat het goed past bij Flex IT en wij hopen hier ook andere bedrijven mee te inspireren.”

Aat: “Samen met collega Martijn van Rijn zit ik bijvoorbeeld in het bestuur van IT4Kids. Wij behartigen allebei belangrijke zaken en denken graag strategisch mee met IT4Kids. Ik heb veel kennis van en een groot netwerk binnen de ICT en dat deel ik graag met IT4Kids. Ik denk bijvoorbeeld mee over wat interessante partners zijn om mee samen te werken.”

Circulaire ITLeon: “Ruim 2 jaar geleden hebben wij een hele bewuste keuze gemaakt en onze strategie herzien: nog meer focus op circulariteit. Als grondlegger van circulaire IT-producten is dit altijd een onderdeel geweest. Alles wat wij doen is volledig gericht op circulariteit. Dit gaat door in het hele bedrijf, zo rijden wij in elektrische auto’s en zijn de meubels in ons pand circulair. Het zit in de genen van ons bedrijf en in de mensen die bij ons werken.”

Aat: “IT4Kids is bezig om IT-hardware terug te brengen in de economie: niet het creëren van afval, maar zorgen dat het hergebruikt wordt. Dat is ook wat wij doen. Wij willen acceptatie van gebruikte, circulaire hardware. Je hoeft niet het laatste en het nieuwste te kopen. Heel veel mensen kopen een nieuwe auto, maar heel veel mensen kopen ook een tweedehands auto. Een tweedehands auto is helemaal geaccepteerd. Waarom zou je niet een tweedehands computer kopen die ook aan de eisen voldoet? Door de jaren heen zien we dat het binnen de IT ook geaccepteerd is.”

Leon: “Door COVID-19 zijn bedrijven wel anders gaan denken over circulaire IT-apparatuur. De productie van apparatuur was door COVID-19 stil komen te liggen waardoor nieuwe apparatuur niet leverbaar was. Terwijl de vraag begin vorig jaar enorm was toen iedereen ging thuiswerken. Veel bedrijven moesten hardware aanschaffen om dit mogelijk te maken. Op dat moment was het voor bedrijven niet interessant hoe oud de apparatuur was en hoe het eruit zag. Het gewoon werken. Dit zagen wij in zowel verkoop als verhuur. Circulaire hardware is wel blijven hangen in de bedrijfswereld, het heeft de bewustwording bij bedrijven vergroot en een circulaire boost gegeven.”

Als IT4Kids zijn wij blij met Flex IT als verwerkingspartner! Samen met de donateurs maken we de ICT-sector minder vervuild, door afgeschreven hardware in te zamelen en een tweede leven te geven. De apparatuur wordt niet weggegooid, maar komt terug in de economie.