In gesprek met de coach van vele topsporters en artiesten, Marco Hoogerland

Marco Hoogerland is oprichter van de Talent Academy Group, coach van topsporters, artiesten en ondernemers, lid van de Raad van Advies van IT4Kids en als vader kijkt hij graag bij de voetbalwedstrijden van zijn kinderen. Met zijn ervaring & expertise in de sport en als ondernemer weet hij IT4Kids goed op weg te helpen. Wij wilden Marco nog beter leren kennen en stelden hem vragen over zijn bedrijf en zijn rol als lid Raad van Advies.

Waar houd jij je dagelijks mee bezig met de Talent Academy Group? De Talent Academy Group ben ik in 2002 begonnen en nu werken we met een team van 16 personen. Elke dag zijn we bezig met gedragsverandering, in het begeleiden van topsporters, artiesten, managers, leiders en ondernemers. Daarbij is gedrag altijd gerelateerd aan presteren. Neem als voorbeeld een topsporter die onder druk moet presteren of een artiest die vooral ’s nachts werkt en zoekt naar een goede leefstijl. Wij begeleiden mensen om te presteren, maar dat in een gezonde omgeving door middel van gezond gedrag.”

Op welke prestatie kijk jij met plezier op terug? De Europese titel van Bram Som op de 800 meter in 2006 is wel een feestje waar ik altijd heel positief op terug kijk. Dit is een doorbraak voor hem geweest en ook voor het werk wat wij doen. Op weg naar het Europees Kampioenschap hebben we heel intensief met elkaar samengewerkt. Ik ging bijvoorbeeld met hem mee op reis voor de wedstrijden en dan creëer je een speciale band voor het leven. Dit was te gek. De dag dat hij goud pakte in Göteborg is als de dag van gister… toch alweer 14 jaar geleden. Maar zo zijn er nog veel meer momenten, zoals het wereldkampioenschap van de handbaldames vorig jaar. Kippenvel.

"Een aantal ambassadeurs ken ik goed en ik zoek graag mee naar nieuwe ambassadeurs of mensen die iets kunnen betekenen. "

Met IT4Kids draag je op een andere manier bij aan sport. Waarom wil je IT4Kids helpen als lid RvA?

Ik vind het prachtig om mensen te laten bewegen en mensen een kans te geven om te sporten, in dit geval kinderen. Daarnaast is ook het circulaire vanuit de IT-wereld krachtig. Ik vind het leuk om betrokken te zijn en mee te denken hoe we meer kinderen gaan laten bewegen, waardoor zij gezonder worden, blijer leven en een mooiere toekomst hebben. Het is mooi dat ik IT4Kids hierbij kan helpen en doordat ik in de wereld van sport zit is het voor mij vrij eenvoudig om een bijdrage te leveren.

Wat is jouw bijdrage aan IT4Kids?

Ik heb vooral veel kennis in de sport en dat breng ik over op IT4Kids. Als we met de Raad van advies bij elkaar komen geef ik waar nodig mijn mening, breng ik mijn creativiteit in en spar ik mee over nieuwe wegen die we kunnen inslaan, maar ook over de ambassadeurs van IT4Kids. Een aantal ambassadeurs ken ik goed en ik zoek graag mee naar nieuwe ambassadeurs of mensen die iets kunnen betekenen. Daarbij vind ik het ook belangrijk om de sporters te beschermen tegen alles wat van ze gevraagd wordt. Ik denk wel te weten hoe topsporters denken en wat ze willen. Het is leuk om een schakel te zijn tussen deze twee partijen en te adviseren in wat je kan vragen en verwachten.

 

Hoe zou jij de Raad van Advies beschrijven?

Een open ideeënbus! Het is een heel divers clubje met echt de meest mooie combinaties van mensen. De snelheid van het bedenken van ideeën is zo groot en iedereen kan zijn of haar mening droppen tijdens onze meetings. Het gave vind ik dat er ook echt iets mee gedaan wordt, want ik kan niet ontkennen dat ik van presteren ben. Als we iets doen, moet het goed zijn en wat opleveren. Dit vind ik heel leuk om te zien en het is mooi om onderdeel te zijn van deze groep mensen.


Neem je ideeën uit RvA ook mee terug naar de Talent Academy Group?

Zeker, het is een soort open MBA waar ik van leer. Een aantal mensen zijn bedrijfskundig heel sterk en iemand anders weer op het gebied van marketing en communicatie. Dat neem ik zeker mee terug en in de auto op weg naar huis kan ik al die prikkels mooi verwerken.


Wat hoop jij te bereiken met IT4Kids?

Wat ik echt heel gaaf zou vinden is als de professionaliteit die IT4Kids nu al heeft, nog iets verder ontwikkeld waardoor we andere goede doelen kunnen helpen met onze expertise. In Nederland is echt behoefte aan goede sturing van goede doelen en dat is een vak apart. Dat IT4Kids een soort kennisorganisatie wordt voor andere goede doelen, waardoor alle goede doelen nog beter hun missie kunnen waarmaken.


Welke doorontwikkeling moet IT4Kids nog maken om dit te bereiken?

Een grotere naamsbekendheid van IT4Kids is hier wel voor nodig. Er zijn zoveel bedrijven in Nederland die IT-apparatuur via deze weg kunnen inleveren. Dit loopt helaas nog niet automatisch en dat zou wel moeten. En als dat gebeurt, ja dan kunnen we meer maatschappelijke projecten ondersteunen en nog meer kinderen een sportkans bieden!

Marco Hoogerland is, als ondernemer in hart en nieren, de grondlegger van de Talent Academy Group. Als ervaren performance coach staat hij aan de zijlijn van successen van topsporters, artiesten, managers en ondernemers op de hoogste niveaus. Daar waar talent onder de hoogste druk moet presteren, wordt Marco ingeschakeld. Confronteren, enthousiasmeren, presteren. Talent heb je. Succes moet je verdienen. Marco werkt al ruim 20 jaar samen met grote namen en topsportorganisaties. Hij zit in de Raad van Advies van IT4Kids.