"Maar in Nederland is veel stille armoede waar mensen geen weet van hebben en dat is zorgelijk.”

Marjolijn Meijer is mede-eigenaar van de Urban Gym Group dat onder andere bekend is van TrainMore, High Studios, ClubSportive en de BTY Club. Ze geeft leiding aan 36 vestigingen in verschillende disciplines, alles op het gebied van health en fitness. Bovendien is ze sinds vorig jaar is lid van de Raad van Advies van IT4Kids. Wij vroegen haar waarom ze lid is geworden en hoe ze de toekomst voor zich ziet.

“De Urban Gym Group run ik samen met Jordy Kool, de oprichter van IT4Kids. Hij heeft destijds gevraagd of ik in de Raad van Advies wil deelnemen en dat doe ik heel graag. Het is fijn als je ergens een bijdrage aan kan leveren. Ik vind het een eer dat hij mij gevraagd heeft.”

Waarom vind je het fijn om bij te dragen aan de missie van IT4Kids?
“Voordat ik mijn eigen bedrijf begon, werkte ik zes jaar in het onderwijs en juist op scholen in wijken waar veel sociale hulp nodig was (onderwijs voorrangsbeleid). Ik heb toen zelf de nood gezien. In sommige gezinnen was het absoluut niet fijn door onder andere financiële problemen. Voor vrijwel alle kinderen is sport een uitlaatklep. Iedereen liep tijdens een wedstrijd in hetzelfde sporttenue en dan was iedereen gelijk. Dan gaat het niet om waar je vandaan komt en of je ouders geld hebben of niet. Het gaat dan echt om jou. 

Het helpen van kinderen in achterstandswijken heeft mij altijd getrokken. Dit is alweer 25 jaar geleden, maar het lijkt wel of de armoede steeds groter wordt. Evenals het verschil tussen rijk en arm. Ik leef in een wereld waarin overvloed is en ik word, net als vele andere mensen, er niet veel mee geconfronteerd. Maar in Nederland is veel stille armoede waar mensen geen weet van hebben en dat is zorgelijk.”

Hoe belangrijk is sport voor iemand met een eigen sport imperium?
“Superbelangrijk! Ik heb de allerleukste baan ter wereld. 23 jaar geleden opende ik mijn eerste fitnessclub in Hilversum en in 2018 is de Urban Gymp Group opgericht. Alle labels zijn toen samengevoegd en inmiddels hebben we 36 vestigingen in Nederland en dat gaan we de aankomende jaren zeker uitbouwen. Naast werk is sport altijd onderdeel geweest van mijn leven. Mijn ouders hoefden mij als kind niet te stimuleren om te gaan sporten. Ik vond het heerlijk om te dansen of naar een les aerobics of step te gaan. Sporten is a way of life”

Waarom vind je sporten belangrijk?
“Neem als voorbeeld de vechtsporten. Je leert hoe je jezelf moet verweren. Dansen is voor meisjes, maar ook voor jongens heel belangrijk, je leert naar jezelf in de spiegel te kijken, hoe je beweegt, hoe je jezelf presenteert en om zelfverzekerd te zijn. En dan heb je natuurlijk nog de teamsporten, waar je weer hele andere aspecten leert, zoals hoe je met elkaar, maar ook met winst en verlies omgaat. Het is ongekend hoe belangrijk sporten is. Als dan blijkt dat een heel groot deel van de ouders geen sportlessen voor hun kinderen kunnen betalen, dan vind ik het heel fijn om daar een steentje aan bij te dragen.”

"Als dan blijkt dat een heel groot deel van de ouders geen sportlessen voor hun kinderen kunnen betalen, dan vind ik het heel fijn om daar een steentje aan bij te dragen."

Je noemt veel lessen uit de sport, wat is voor jou een belangrijke #skills4life uit de sport geweest?
“Sport zie ik als goed voor jezelf zorgen. Privé heb ik een moeilijke tijd achter de rug en toen was het voor mij extra belangrijk om te sporten, goed te eten en geen alcohol te drinken. Met sport bedoel ik van alles, dat kan wandelen in de natuur zijn of even mediteren op een bankje. Echt voor jezelf leren zorgen. Voor kinderen waar veel spanning thuis is, door bijvoorbeeld financiële nood, kan sport een uitlaatklep zijn. Het heeft mij ook geholpen. Als je lekker in je vel zit sta je met 3-0 voor. “

Hoe ga jij IT4Kids helpen?
“De Raad van Advies is een mooie groep mensen met eigen disciplines. Ik heb een groot netwerk buiten de IT. Dit gecombineerd met mijn ervaring met kinderen en het feit dat ik weet wat er speelt in de wijken, wil ik IT4Kids helpen. Ik vind het leuk om mee te denken over vraagstukken zoals, wat gaan we aan de armoede doen? Wat werkt wel en wat niet? Maar ook businessgerelateerde vraagstukken. Hoe zijn de cijfers en hoe gaan we zoveel mogelijk geld bij elkaar krijgen om zoveel mogelijk kinderen te laten sporten?”

Wat wil je met IT4Kids bereiken?
“Het is een ontzettend goed doel. Het verdient een grote naam, zodat iedereen IT4Kids kent en dat mensen weten dat het allergrootste deel van het geld naar de doelbesteding gaat: duurzame (sport)kansen voor kinderen.”