Meerdaags tenniskamp voor kinderen met een beperking!

In Nederland geeft bijna 70% van de kinderen met een beperking aan eenzaam te zijn. Door kinderen te laten sporten kan dit cijfer omlaag, want sport zorgt ervoor dat een kind fysiek en mentaal sterker wordt en een sociale kring opbouwt. Om hier een bijdrage aan te kunnen leveren heeft zevenvoudig Paralympisch kampioen Esther Vergeer in 2004 haar foundation opgericht, met als doel om alle kinderen met een lichamelijke beperking een sportkans te geven. IT4Kids helpt als partner mee door het jaarlijkse tenniskamp mede te financieren. Wij spraken Marie-Louise, directeur van de Esther Vergeer Foundation, over wat ze exact doen en het partnership met IT4Kids.

“Wij zetten ons dagelijks in om alle kinderen met een lichamelijke beperking een kans te geven om gewoon te sporten. Net zoals een kind zonder een beperking. Sporten is natuurlijk goed voor de gezondheid, maar het zorgt vooral voor zelfvertrouwen en dat gun ik ieder kind. Een belangrijke skills4life zoals jullie dat zo mooi zeggen bij IT4Kids.”

Hoe geven jullie deze kinderen een sportkans?Kinderen met een beperking willen we laten sporten bij een normale vereniging. Hiervoor hebben wij als foundation de JOIN THE CLUB projecten opgericht, zodat kinderen met een beperking wekelijks kunnen tennissen. Wij zorgen ervoor dat de kinderen op de juiste plek terechtkomen bij de vereniging en daarnaast helpen wij de verenigingen om de kinderen met een beperking op een veilige en plezierige manier te laten sporten. Met JOIN THE CLUB zien we dat kinderen vrienden maken en dat echt iedereen mee kan doen.

Een ander project is jullie jaarlijkse tenniskamp, hoe belangrijk is dit voor kinderen met een beperking?

Dit is zeker één van de hoogtepunten van het jaar! Van het kamp maken we echt een kamp, zoals het hoort te zijn; met elkaar slapen in een sporthal, een grote puinzooi, tot laat in de avonduren kletsen, lekker snoepen, hele dagen tennissen, sporten & spelletjes spelen en natuurlijk de bonte avond. Dit kamp is ontzettend belangrijk, vanwege de sociale contacten die worden gemaakt. De kinderen houden ook na het kamp contact met elkaar door bijvoorbeeld WhatsApp groepen. Een moeder van één van de kinderen vertelde mij eens dat dit het sociale leven is van haar dochter. Het meisje zit op een gewone school en als ze thuiskomt gaat ze op de bank zitten, pakt ze haar telefoon erbij en ontstaat er een glimlach op haar gezicht. In de drie dagen van het kamp ontstaat er een hele hechte band. Het is heel leuk om te zien hoe open deze kinderen zijn, dat leeftijdsverschil (10-19 jaar) niet uitmaakt en ze met hun beperking geen uitzondering zijn.

 
Wat is jouw mooiste herinnering aan het tenniskamp?

Dat zijn toch wel de bonte avonden. Het is superleuk om te zien hoe alle kinderen druk in de weer zijn met het verzinnen van acts en helemaal uitgedost het podium pakken. Daarbij is het bijzonder dat ouders ons het vertrouwen geven over hun kind. Het tenniskamp is vaak de eerste keer dat ze gaan logeren zonder ouder of bekende. Het is een grote verantwoordelijkheid. Het team van begeleiders bestaat uit professionals en een grote groep vrijwilligers. Voor de (medische) verzorging huren we professionele thuiszorg in. Wat ook heel mooi is, misschien wel het allermooiste, is dat ouders het kamp, in aanloop gebruiken als motivatie om kinderen zo zelfstandig mogelijk te maken. Een mooi voorbeeld is om een kind zelf te leren katheteriseren. Het einddoel is vaak dat het kind het zelf kan doen tijdens het kamp en in de maanden vooraf wordt thuis volop geoefend.

“De WhatsApp groep is het sociale leven van mijn dochter”

HVia IT4Kids kunnen bedrijven afgeschreven hardware doneren voor de Esther Vergeer Foundation. Wat hopen jullie met deze samenwerking te bereiken?

Ik ben ervan overtuigd dat we samen veel meer kunnen betekenen, want onze doelstellingen sluiten zo goed bij elkaar aan. IT4Kids in het fondsenwerven en wij als uitvoerende partij die de kinderen laten sporten. Juist door samen te werken, versterken we elkaar en kunnen we zoveel meer bereiken.

Zonder hulp van partijen kunnen wij kinderen niet bij de hand nemen en een goede plek geven bij een sportvereniging. Als foundation zijn we afhankelijk van donaties van bedrijven en stichtingen. We zijn dan superblij met deze samenwerking, want wij hebben de innovatieve manier van fondsenwerving van IT4Kids echt nodig. 

Wanneer gaat het volgende tenniskamp plaatsvinden?

Dat is nog even afwachten vanwege COVID-19. Normaliter organiseren wij het tenniskamp in mei. Afgelopen jaar hebben we er één dag van gemaakt waarop 50 kinderen de hele dag in de weer waren, maar het slapen met elkaar maakt het toch specialer. We hopen dit jaar een 3-daags tenniskamp in juli of in september te kunnen organiseren. We gaan ervoor!