Monique Velzeboer is de nieuwe ambassadeur van IT4Kids!

Als IT4Kids zijn we ontzettend dankbaar voor onze ambassadeurs die ons een warm hart toedragen. We zijn dan ook trots dat Monique Velzeboer nu ambassadrice is van IT4Kids en zich gaat inzetten om kinderen een duurzame sportkans te geven. Monique was het Nederlandse shorttrack talent. In de jaren ’80 wist zij deze nieuwe sport op de kaart te zetten door goud, zilver en brons te winnen tijdens de Olympische Spelen in 1988. Bij een zware val tijdens de voorbereidingen op de Winterspelen in 1994 liep ze een dwarslaesie op. Haar leven veranderde compleet en haar topsportcarrière kwam abrupt ten einde. Ze heeft nu van haar hobby, haar werk gemaakt: fotograferen! Wij hebben Monique het hemd van het lijf gevraagd over haar nieuwe rol als ambassadrice.
Waarom ben je ambassadeur van IT4Kids geworden?
Dat is niet zo heel moeilijk, want IT4Kids is een hartstikke mooie stichting die zich inzet voor kinderen die niet kunnen sporten. Ik heb zelf ook kinderen en ik weet hoe het was om te sporten toen ik zelf een kind was. Ik gun echt elk kind de kans om te sporten, want heel veel kinderen hebben die kans niet. Ik kom uit een topsportgezin en dan ben je gewend dat sporten vanzelfsprekend is, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is ook maar net waar je als kind mee in contact wordt gebracht, of je vanuit huis gemotiveerd wordt om te sporten en of je hier de mogelijkheid voor hebt. En daarnaast vind ik het ook heel leuk dat de stichting gevestigd is in Noordwijk, waar ik alweer 25 jaar woon.
 
Waarom gun je elk kind een sportkans?
Ik ben opgegroeid op een boerderij en buitenspelen, rennen en klimmen was voor mij heel gewoon als kind. Ik kreeg daar veel energie van en ik werd erg blij van het bewegen. De boerderij was wel wat verder gelegen van school waardoor ik elke dag een half uur naar school en weer terug moest fietsen. Hier had ik echt niet altijd zin in, maar toch was het lekker om een eind te fietsen, want daarna was ik frisser in mijn hoofd. Je hoort natuurlijk dat kinderen steeds minder bewegen en buitenspelen. Terwijl het bewegen belangrijk is voor de mentale & fysieke ontwikkeling en gezondheid van een kind. Eigenlijk draagt het bij voor alles wat je leert als kind. Dat is waarom ik het gun om elke kind zoveel mogelijk te laten sporten, omdat het aan zoveel bijdraagt: coördinatie & motoriek, fitheid, het sociale aspect, mentaal goed voelen en plezier!
 
Denk je dat elk kind plezier uit sport kan halen?
Het ene kind zal meer plezier halen uit sport dan het andere, maar ik geloof wel dat elk kind een vorm van bewegen leuk vindt. Daarom denk ik dat het heel belangrijk is om kinderen, die niet de kans hebben, kennis te laten maken met sport. Als ze in aanraking komen met sport ontdekken ze ook wel wat ze wel en niet leuk vinden. Ik ben bijvoorbeeld blij om te zien dat de naschoolse opvang, van de school van mijn kinderen, het sporten steeds meer stimuleert. Soms komt er een hele week een sportcoach langs om kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten. Hierdoor kan een kind heel goed ontdekken wat zijn of haar sport is en waar hij of zij gelukkig van wordt!
 
Hoe wil jij je gaan inzetten om alle kinderen in Nederland een sportkans te geven?
Ik zou zo graag willen dat elk kind zijn of haar passie ontdekt in de sport. Dat als het in het kind zit, dat het er ook echt uitkomt. Kinderen laten ontdekken waar ze gelukkig van worden en dat ze kunnen voelen hoe fijn het is om lekker te bewegen! En dan wel kindgericht kijken en niets forceren, want elk kind is anders en vindt een andere manier van sporten leuk. Laten we ons samen inzetten om zoveel mogelijk kinderen een duurzame sportkans te geven, zodat iedereen het plezier van sport kan ervaren.