Onderschat niet de waarde van afgeschreven hardware

De snelst groeiende recycleraar en het grootste sloopbedrijf, Beelen.nl heeft voor het eerst hardware gedoneerd aan IT4Kids voor schoolschaatslessen bij de Sven Kramer Academy. Waarbij afgeschreven hardware eerst in de eigen stroom van recycling terechtkwam, ontdekt Beelen.nl dat je met deze producten ook op een laagdrempelige manier anderen kan helpen. Wij gingen digitaal langs bij Beelen.nl om hier het één en ander over te ontdekken.

Voor wie Beelen.nl nog niet kent, waar houden jullie je dagelijks mee bezig? 
Kort samengevat zijn we een duurzame aannemer in de sloopindustrie, recyclelaar van bouw- en sloopreststromen en verwerker van bedrijfsafval. Doordat we zo groot zijn, kunnen we ook invloed uitoefenen en willen we iets teruggeven aan Nederland. Circulariteit, het sluiten van de keten, is belangrijk voor ons en staat daarom hoog in het vaandel. Van A tot Z ontzorgen we onze klanten van het slopen tot aan het verwerken van de restproducten. Daarnaast willen we ook waarde toevoegen aan de Nederlandse samenleving en dat kan bijvoorbeeld door het doneren van afgeschreven hardware.

Waarom hebben jullie gekozen om de restwaarde van de afgeschreven hardware te doneren aan de Sven Kramer Academy? 
Wij zijn getipt door één van onze aandeelhouders. Hij heeft aan ons gevraagd of we de Sven Kramer Academy willen steunen door hardware te doneren. Een mooi initiatief waar wij direct mee aan de slag zijn gegaan, want op een laagdrempelige manier kun je zo een grote maatschappelijke impact maken.

Hoe hebben jullie het inzamelen van afgeschreven hardware aangepakt?
In augustus zijn we alle kantoren al gaan opruimen. De niet gebruikte hardware hebben we met elkaar verzameld. Alles hebben we in een bus gezet en toen kwam al direct de vraag: waar moet dit heen? We hebben het tijdelijk in een kelder verzameld totdat de vraag van de aandeelhouder kwam. Hierdoor hebben wij snel en gemakkelijk een volle kar met hardware kunnen doneren aan IT4Kids, maatschappelijk partner van de Sven Kramer Academy.

"Het is nu heel fijn dat we met onze afgeschreven apparatuur een goed doel kunnen bedienen. Andere mensen hebben hier nu profijt van en dat is echt top."

De hardware gaat nu naar IT4Kids, maar wat zouden jullie anders met de apparatuur doen?
Dat hangt een beetje van de vestiging af. Vaak ging de apparatuur naar een opkoper of het ging bijvoorbeeld op de elektronica afvalstapel op locatie en dan ging het mee in ons circulaire verwerkingsproces. Het is nu heel fijn dat we met onze afgeschreven apparatuur een goed doel kunnen bedienen. Andere mensen hebben hier nu profijt van en dat is echt top. Wij vinden het mooi dat wij op deze manier kinderen, die geen eerlijke kans hebben, kunnen helpen bij hun ambities. Dit doen we graag!
 
Gaan jullie vaker hardware doneren?
Zeker! Als wij met onze hardware, spullen die onze collega’s toch niet meer gebruiken, meerdere goede doelen kunnen bedienen dan doen we dat zeker. Het is ook mooi om te zien dat het inzamelen van afgeschreven hardware in beweging blijft bij ons op kantoor. We zijn nu alweer aan het verzamelen voor een nieuwe donatie.
 
De levensduur van hardware is zeer beperkt, gemiddeld 3 jaar, en het laatste wat we willen is dat het weer ergens in een hoekje wordt gezet. We weten nu dat we hier een goed doel mee kunnen ondersteunen. We denken dat we dit jaar wel 2 of 3 keer een volle kar met hardware kunnen doneren!