Interview met Esther Herber, nieuw Raad van Advies-lid bij IT4Kids

Esther Herber, 57 jaar, getrouwd met Bob, moeder van drie kinderen en schatbewaarder & aandeelhouder van 706 Seating Group, treedt toe tot de raad van advies van Stichting IT4Kids. Met een indrukwekkende achtergrond als ondernemer, leiderschapscoach, trouwambtenaar en haar betrokkenheid bij goede doelen en een persoonlijke motivatie om kinderen in armoede te helpen, brengt zij ervaring, kennis en passie mee naar de stichting.

Esther is een echte ondernemer. Als ze ergens voor gaat is dat met 100%. Ze heeft meerdere bedrijven opgericht en geleid, waaronder succesvolle ondernemingen in de horecasector en de meubelindustrie. “Ik heb onder andere een bedrijf geleid die stoelen en bureaustoelen produceerden en deze wereldwijd exporteerden naar 28 landen. Hierdoor heb ik ontzettend veel gereisd. Toch miste ik op een gegeven moment iets.” Opzoek naar meer betekenis in haar werk, besloot Esther behalve ondernemer ook trouwambtenaar te worden.

Hoe komt het dat je ruim 250 huwelijken hebt bijgewoond?  “Ik werkte altijd met mijn hoofd, maar ik verlangde naar iets waarbij ik ook mijn gevoel kon inzetten. Daarom ben ik als bijbaan trouwambtenaar geworden. In vier jaar tijd heb ik 250 huwelijken voltrokken. Het was een prachtige ervaring om deel uit te maken van zulke speciale momenten in het leven van mensen. Ik leerde om echt contact te maken en de mensen thuis te ontmoeten, wat essentieel is om de ceremonie persoonlijk te maken.”

Wat motiveert je om kinderen te helpen? Esther’s betrokkenheid bij goede doelen begon tien jaar geleden, toen haar man Bob haar wees op de schrijnende realiteit dat heel veel kinderen geen geld hebben om hun verjaardag te vieren. Esther: “Dit raakte me diep. Als je als kind je verjaardag niet kunt vieren, mis je zo’n belangrijk moment. Ik ben dol op feestjes, verjaardagen sla ik niet over en het idee dat kinderen dit moeten missen omdat er geen geld is, kon ik niet verdragen. Toen is het idee ontstaan om wat voor deze kinderen te doen en heb ik samen met Marco Peek van de Brothers Horeca Group het Spijkerbroekengala georganiseerd. Met een opbrengst van €38.000 hebben we toen voor 1200 kinderen een verjaardagsfeest kunnen realiseren via Jarige Job.”

Het Spijkerbroekengala groeide uit naar een jaarlijkse gala-avond die inmiddels ruim een miljoen heeft opgebracht voor verschillende goede kinderdoelen. Dit jaar is de 10e editie!

Wat motiveerde je om aan te sluiten bij Stichting IT4Kids? “Toen ik werd benaderd voor IT4Kids, hoefde ik niet lang na te denken. Mijn gezin is sportief – ik vind het leuk om te golfen en zeilen. IT4Kids biedt kinderen de kans om te sporten, iets wat vaak niet mogelijk is door financiële of fysieke uitdagingen. Ik wil mijn kennis, ervaring en netwerk inzetten om deze kinderen te helpen.”

Waarom kan je geen NEE zeggen als het gaat om het helpen van kinderen in armoede?  “Ik ben opgegroeid in een arm gezin, en ik weet als geen ander hoe het voelt om buitengesloten te worden omdat er geen geld is en de schaamte die erbij komt kijken. Als kind kon ik bijvoorbeeld een keer niet mee op schoolreisje. Deze ervaringen hebben mij een enorme drijfveer gegeven om kinderen in vergelijkbare situaties te helpen. Nu leef ik in overvloed, maar ik vergeet nooit waar ik vandaan kom. Volg je hart is mijn motto! En dan kan ik geen nee zeggen om deze groep kinderen te helpen en hun deze kansen te geven.”

Wat hoop je te bereiken bij Stichting IT4Kids? “Ik wil mijn kennis en netwerk inzetten om IT4Kids verder te laten groeien. Het is belangrijk om bewustwording te creëren over kinderarmoede en de impact ervan. Door het verhaal te vertellen wil ik mensen laten zien hoeveel kinderen nog steeds hulp nodig hebben, ook in Nederland. Schaamte en uitsluiting zijn grote problemen, en als ik daar iets aan kan doen, zal ik dat niet nalaten.”

Haar toewijding en gedrevenheid zullen een waardevolle aanvulling zijn voor de raad van advies, terwijl zij samen met het team streeft naar een betere toekomst voor kwetsbare kinderen door structurele sportkansen voor hen te realiseren. Welkom, Esther!