Interview met supporter Mohan Zeilstra
In een inspirerend gesprek met IT4Kids support deelt Mohan zijn verhaal en drijfveren om anderen te helpen. Van zijn adoptie uit India naar zijn jeugd in Drenthe, tot zijn huidige inzet voor goede doelen, Mohan biedt een kijkje in hoe persoonlijke ervaringen en sport hebben bijgedragen aan zijn missie om jongeren een betere toekomst te bieden. Lees verder om te ontdekken hoe hij betrokken raakte bij IT4Kids en welke waardevolle lessen hij voor anderen heeft.
Ik ben geadopteerd uit Bombay (India) en kwam op één jarige leeftijd naar Nederland, waar ik opgroeide in een echt Hollands gezin in Drenthe. Mijn jeugd bestond uit typische Hollandse gerechten zoals boerenkool met gehaktballen. Mijn adoptiemoeder overleed toen ik 12 jaar was, een leeftijd waarbij je hulp van onder andere je vader en moeder goed kunt gebruiken. De ouders van een vriendje uit mijn klas vingen me op en ik woonde twee à drie jaar bij hen. Ze hadden destijds twee voorwaarden om mij bij hun in huis te nemen: ik moest blijven sporten en mijn studie afmaken. Deze periode heeft een grote bijdrage geleverd aan mijn persoonlijke ontwikkeling en zorgde ervoor dat ik op het rechte pad bleef. Op een gegeven moment besefte ik wat sport mij heeft gegeven en hoe dankbaar ik ben voor de kansen die ik heb gekregen. In deze fase ontstond mijn voorliefde om anderen te helpen.
Wat heeft sport voor jou betekend?
Sporten heeft mij structuur, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen gegeven. Maar het zorgde vooral voor plezier, sociale contacten en een gevoel van fitheid. Ik ben vanaf mijn 6e jaar begonnen met sporten, eerst voetballen en op 12 jarige leeftijd met boksen en wielrennen, en dit doe ik nog steeds. Wel met een andere intensiviteit. Sporten brengt zowel fysieke als mentale voordelen, en het helpt mij om fris en sterk te blijven. Mentale gezondheid wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. Ik rook niet, drink minimaal, en zorg goed voor mezelf door te sporten en gezond te eten. Hierdoor ben ik ook beter en helder in staat anderen te kunnen ondersteunen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar ik heb ook geleerd dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Ik weet hoe belangrijk sport is voor mij, en ik gun dit iedereen.
Hoe ben je begonnen met het helpen van jongeren?
Vanaf jonge leeftijd, rond mijn 12e of 13e, kwam ik in aanraking met instanties die zich inzetten voor jongeren. Onbewust koos ik ervoor om toen al op mijn manier te helpen. Op latere leeftijd ontwikkelde ik dit verder, vooral toen ik mijn eerste baan kreeg en mijn eigen geld begon te verdienen. Ik zag veel mooie dingen, maar ook dingen die niet klopten. Dat besef maakte dat ik iets wilde doen om een verschil te maken. Een verschil dat anderen ook voor mij hebben gemaakt toen ik jong was.
Hoe ben je betrokken geraakt bij IT4Kids?
Via mijn zakelijke contacten bij FC Utrecht, want via dit netwerk kwam ik in aanraking met verschillende goede doelen. Eén van die doelen was IT4Kids. Ik ben vijf à zes jaar geleden in gesprek gegaan met Colette van IT4Kids en vond hun missie geweldig. IT4Kids combineert veel facetten waar ik waarde aan hecht: jeugd, sporten, en het geven van een (tweede en/of derde) kans.
Wat doe je voor IT4Kids?
Ik werk ruim 25 jaar voor dezelfde werkgever. Mijn rol is het verbinden van vraag en aanbod, zowel intern (collega’s) als extern (prospects en klanten) doormiddel van het creëren van duurzame relaties met mensen. IT4Kids help ik graag door het bekendmaken van wat IT4Kids doet in mijn netwerk, zodat bedrijven hardware doneren. Ik blijf me inzetten om zoveel mogelijk hardware naar IT4Kids te sturen.
Wat zou je anderen willen meegeven?
Geloof in jezelf en in jouw kunnen, blijf ten alle tijde jezelf. Ik geloof sterk in de kracht van sport. Het biedt structuur, zelfvertrouwen en een gevoel van erbij horen Ik gun iedereen de kans om uitgedaagd te worden in sport, want het brengt zoveel voordelen. Niet iedereen heeft ouders die hen kunnen stimuleren of de financiële middelen hebben om te sporten, dus ik help graag waar ik kan.
Ik zou anderen ook willen inspireren om te kijken waar en hoe je kan helpen. Hulp kan vele vormen aannemen, zoals een luisterend oor, of iemand verbinden met een netwerk en/of andere mensen. Ik zou iedereen aanraden om goed te zoeken en te kiezen naar een doel waar je echt in gelooft en waar je een verschil kunt maken. Deel je ervaringen en inzichten zoveel mogelijk met anderen, en laat je inspireren door anderen. Wil je ervaringen of inzichten delen? Neem vooral contact op met mij of IT4Kids!”