Wereldkampioen speedsurfer Twan Verseput is ambassadeur van IT4Kids

Twan Verseput is een voormalige volleyballer. Hij begon op 12-jarige leeftijd en had een lange volleybalcarrière in het vooruitzicht. Hij speelde in de Eredivisie en Jong Oranje / Nederlandse Selectie. Na een knieblessure leek zijn sportieve loopbaan ten einde, maar hij vond een nieuwe passie in windsurfen. Met 2 wereldtitels op zijn naam, breekt hij records op hoge snelheden. Hij heeft daarnaast het transactionele sales kanaal bij het ICT bedrijf Hallo overgenomen, samen met het team zorgt hij voor ICT-oplossingen voor MKB-bedrijven. In dit interview deelt hij zijn verhaal, van het zwarte gat na volleybal tot het verleggen van zijn grenzen op het water en binnen de ICT-wereld.

Van professioneel Volleyballer naar Windsurfer
Tijdens zijn volleybalcarrière, waarin hij onder andere deel uitmaakte van het opleidingsteam van het Nederlands team onder leiding van Ron Zwerver, Lycurgus (Eredivisie) en Rivo Rijssen (Eredivisie), raakte Twan zwaar geblesseerd. “Samen met de artsen kwam ik tot de conclusie dat ik moest stoppen met volleybal. Na een jaar lang revalideren was dat een pittige keuze. Het was een zware periode en ik viel in een zwart gat. Ik verloor het plezier in sport en het voelde alsof de hele wereld instortte, maar je moet op een gegeven moment door”, vertelt Twan. Wat dan? “Ik was betrokken bij een windsurf evenement. Windsurfen was een hobby van mij. Ik deed dat twee keer per jaar tijdens vakantie. Ik nam ook deel aan het evenement en toen versloeg ik volledig onverwachts de nummer 1. Dat was het begin van mijn nieuwe sportcarrière.”

Windsurfen als levensveranderende ervaring
Onder de begeleiding van de ervaren coach Dunkerbeck (met 48 wereldtitels) behaalde Twan twee wereldtitels en vestigde hij zelfs een Nederlands snelheidsrecord. Ondanks dat hij nu gestopt is met speedsurfen staat er in november een wereldpoging op de planning in Namibië. “Mijn doel is om 100km per uur te halen en dat 500 meter lang. Het wereldrecord is nu 98,46 km per uur. Ik ga naar Kaapstad om te trainen, maar train ook op het IJsselmeer, Zeeland en bijvoorbeeld Brouwersdam.” De uitdaging is enorm, maar Twan benadrukt het plezier en de passie die windsurfen hem heeft gebracht na een moeilijke periode na zijn volleybalcarrière. “Ik heb geleerd dat er altijd nieuwe deuren opengaan. En ik kan nu beter omgaan met tegenslagen en geniet nog meer van sport.”

Werkzaam in de ICT-wereld
Naast het windsurfavontuur heeft Twan het bedrijf Hallo overgenomen. “Ik werkte hier altijd naast de topsport en kreeg toen deze mooie kans aangeboden. Met een achtergrond in fysiotherapie en sportpsychologie heb ik niet de typische achtergrond van de ICT, maar het helpt in mijn leidinggevende rol om mensen zowel fysiek als mentaal te begeleiden. Daarbij was topsport de beste leerschool, met waardevolle lessen over teamwerk, het omgaan met tegenslagen en het identificeren van zaken waarop men invloed heeft, die ik ook weer toe pas in het bedrijf”, legt Twan uit.Sportkansen voor kinderen

Twan heeft als persoonlijk doel om kinderen de kans te geven om te sporten. Hij wijst op de toename van overgewicht en motorische problemen bij kinderen als gevolg van verminderde fysieke activiteit. “Je ziet ook dat het voor kinderen die niet sporten lastiger is om met tegenslagen om te gaan en bijvoorbeeld een grotere kans hebben op faalangst. Het maken van fouten is goed voor je persoonlijke groei, maar dat moet je wel leren. Dat fouten maken leuk is!     

Sport is een basis voor iedereen. Daarom ben ik ook ambassadeur geworden van IT4Kids om de maatschappelijk impact van sport te vergroten en kinderen te inspireren om uitdagingen met een positieve mindset aan te gaan. Dat doe ik ook met Surfcenter.nl en GPS Speedusrfing. Samen met hun hebben we een NK Speed Windsurfen opgericht om kinderen de mogelijkheid te bieden te windsurfen. Een sport die anders misschien buiten hun bereik zou liggen. Dat vind ik echt superleuk om te doen en het geeft mij zoveel energie.”

Hallo en IT4Kids
Als manager Transactioneel bij Hallo, dat 18.000 klanten in Nederland bedient en 400 werknemers heeft, erkent Twan de verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Hij wijst op de overtollige spullen binnen de bedrijfswereld die hij wil gebruiken om kinderen in nood te ondersteunen, waarmee hij aantoont dat zakelijk succes hand in hand kan gaan met sociale verantwoordelijkheid.

Welkom in het ambassadeursteam Twan!