Interview met supporter Shafiq Yari

Shafiq Yari, een veelzijdige ondernemer, investeerder en supporter van IT4Kids, deelt zijn verhaal over zijn betrokkenheid bij IT4Kids.

Op 37-jarige leeftijd, als vader van vier kinderen en wonend in Monaco en Ibiza, vertelt Shafiq over zijn ontmoeting met IT4Kids. Niet geheel toevallig, maar hij was werkzaam in de IT-sector en werd jaren geleden uitgenodigd voor het IT4Kids gala. Vanaf dat eerste moment is hij alle jaren IT4Kids gaan supporten. Van gast op het gala, tot ambassadeur, en hij neemt bijna altijd deel aan ieder evenement en geeft het verhaal van IT4Kids herkenbaarheid.

Shafiq is geboren in Afghanistan en op zijn vierde is hij in Nederland komen wonen, waar hij de uitdagingen en beperkingen van opgroeien in een omgeving zonder faciliteiten voor sport en activiteiten heeft ervaren. Zelf heeft hij altijd de mogelijkheid gehad om te sporten, maar voor vriendjes was dat zeker anders. “Dit is waar het voor mij persoonlijk raakt”, zegt Shafiq terwijl hij praat over zijn jeugdervaringen. “Ik had het geluk te kunnen sporten en mee te gaan op schoolreisjes, maar velen in mijn omgeving hadden die mogelijkheid niet. Dat verschil mag niet worden onderschat. De jeugd moet worden aangemoedigd om actief te zijn en te sporten, ongeacht hun achtergrond. Het niet haalbare, haalbaar maken voor de kinderen. Dat is voor mij de reden om IT4Kids te supporten.”

Sport in het basispakket voor ieder kind
Shafiq gelooft dat sport een kritische rol speelt in de ontwikkeling van kinderen. “Het gaat niet alleen om fysieke gezondheid, maar ook om doorzettingsvermogen, teamwork, een uitlaatklep hebben en een gezonde geest. Het begint allemaal op de sportvloer. Ik heb zelf verschillende sporten beoefend, van voetbal tot padel, en het heeft me gevormd tot wie ik vandaag ben.”

Hij begeleidt ook jongeren en erkent hoe sport levens kan veranderen. “Ik zie het bij een jonge wereldkampioen kickbokser die ik begeleid. Zonder de sport was de kans dat hij verkeerde keuzes ging maken, die hem in de toekomst zouden kunnen belemmeren, aanzienlijk groter. Als we sport weghalen bij veel mensen, dan zal de wereld er anders uitzien. Het zal gevolgen hebben op de gezondheid, maar ook hoe we met elkaar omgaan in de samenleving. Sport maakt een verschil in de levens van jongeren. Het is toch frappant dat we als land zoveel dingen goed kunnen regelen, maar dat het niet lukt om sport te faciliteren voor iedereen.”

Waterbronnen in Afghanistan
Met een passie voor sociale betrokkenheid is Shafiq ook zijn eigen stichting Roshan aan het oprichten: waterbronnen in Afghanistan creëren. “Het gaat erom iets terug te geven aan de samenleving, om anderen te helpen. Door bronnen te slaan, voorzie je een heel dorp van een basisbehoefte: water. Je maakt het leven van 500-1000 mensen een stuk kwalitatiever. Giving back tot he society.”

Iedereen kan bijdragen
Shafiq heeft een diepe betrokkenheid bij IT4Kids. “Er moet prioriteit worden gegeven aan het mogelijk maken van sport voor alle kinderen. Als individuen, als bedrijven, kunnen we allemaal, hoe klein dan ook, bijdragen aan deze verandering. Ik wil dan ook iedereen aanmoedigen om te helpen. Ervaar het zelf, neem deel en beoordeel zelf. Het kan al gemakkelijk door op je werk te vragen wat er met de oude hardware gedaan wordt. Benoem IT4Kids. Het begint met een stap, en die stap kan een wereld van verschil maken.”