Koningin Máxima lanceert DE CHECKERS

Online tool om jongeren met beginnende mentale klachten te helpen en dat IT4Kids ondersteunt

Op 26 maart is in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, DE CHECKERS gelanceerd. Deze online tool is erop gericht volwassenen te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen door een luisterend oor te bieden en de juiste vragen te stellen. Diverse organisaties, waaronder IT4Kids, hebben in aanwezigheid van Koningin Maxima hun handtekening gezet onder een verklaring een bijdrage te leveren aan de verdere implementatie van de online tool. 

Wij zijn trots om hier onderdeel van te zijn en dat we op deze manier bij kunnen dragen aan de mentale gezondheid van jongeren. Want de mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Meer dan de helft van de jongeren (16-25 jaar) kampt met mentale problemen en ruim 75% van de psychische klachten ontstaat vóór het 25e levensjaar. 

Voorkomen dat beginnende klachten verergeren 

Volwassenen in de omgeving van jongeren, zoals sportcoaches, docenten, familieleden of een buurman kunnen een belangrijke rol spelen en daarmee voorkomen dat beginnende mentale klachten verergeren. Door te herkenen dat een jongere niet lekker in zijn/haar vel zit, een goed gesprek te voeren en weten hoe je verder kunt helpen, kunnen jongeren op de juiste manier en vooral vroegtijdig de juiste support krijgen 

Met DE CHECKERS probeert MIND Us volwassenen in de omgeving van jongeren – de zogenaamde supportfiguren – bewust te maken van die waardevolle rol en hen de tools in handen te geven zodat ze die rol met vertrouwen kunnen vervullen. 

Toewijding organisaties die met jongeren werken is groot 

Frederieke Vriends, directeur MIND Us: “We zijn enorm blij dat organisaties die met jongeren werken – waaronder SportCity, Scouting, Lucia Marthas Institute of Performing Arts en NOC*NSF – DE CHECKERS omarmen en gaan kijken op welke manier zij de online tool structureel kunnen gaan inzetten in hun organisatie. Dit benadrukt de toewijding van deze organisaties om bij te dragen aan de mentale gezondheid van jongeren. Wij hopen dat veel organisaties hun voorbeeld volgen.”

IT4Kids gaat met haar goede doelen partners kijken of de begeleiders die met de jongeren werken, gebruik willen en kunnen maken van deze fijne online tool. Wij geloven dat het een waardevolle aanvulling kan zijn op de huidige programma’s en activiteiten van onze goede doelen partners.  

Bezoek www.de-checkers.nl.