Paralympisch kampioen Mariska Beijer is de nieuwe ambassadeur van IT4Kids

Topsportster Mariska Beijer sluit zich aan bij het ambassadeursteam van IT4Kids. Voor wie haar nog niet kent, een korte introductie om haar een beetje beter te leren kennen. Laten we starten met het feit dat ze Paralympisch Kampioen is!

“The Beast”
Mariska wist met het Nederlandse rolstoelbasketbalteam goud te pakken in Tokyo 2020. Sinds 2012 domineert het Nederlandse team de top, met 2x de wereldtitel, 5x Europees Kampioen en 3x een podiumplek tijdens de Paralympische Spelen waaronder 1x goud en 2x brons. Sinds 2018 is Mariska officieel de beste rolstoelbasketbalster van de wereld. Iets waar ze ontzettend trots op is. Haar bijnaam ‘The Beast’ draagt ze terecht. Niets is haar te gek! Maar de weg naar deze top ging niet vanzelf. Een reis van doorzettingsvermogen en zelfacceptatie.

Ziekte
Als kind bracht Mariska meer tijd door in het ziekenhuis dan op school vanwege ernstige gezondheidsuitdagingen, waaronder kanker, chronische aandoeningen en het loge syndroom dat resulteerde is een amputatie van haar rechterbeen en -voet. “Net op het moment dat ik een beetje vertrouwen begon te krijgen in mijn lijf, kreeg ik een skiongeluk en liep ik zenuw- en lymfeschade op. Het halfjaar erop zag ik het niet zitten en geloofde ik dat de wereld tegen mij was.”

De kracht van sport
Mariska liet zich niet ontmoedigen en ontdekte haar kracht in de wereld van de sport, rolstoelbasketbal. In 2001 is Mariska begonnen met rolstoelbasketbal.

“Ik dacht dat de wereld tegen mij was. Sport was voor mij een omkeerpunt. Ik ben in de sport gerold doordat ik eerst op badminton zat, waar ik niet helemaal mijn ei kwijt kon. Een teamgenoot van mij speelde ook basketbal. Het moment dat ik voor het eerst de sporthal binnenkwam zal ik nooit vergeten. Ik was verkocht aan de sport, aan het geluid van de bal die stuitert tot de frames die tegen elkaar botsten.”

“Door rolstoelbasketbal leerde ik wat er wel mogelijk was in een rolstoel en het gaf mij vrienden voor het leven. Dankzij sport heb ik o.a. geleerd hoe sterk mijn lichaam is. Dankzij de steun van fondsen kon ik de sport ontdekken en ik had nooit kunnen dromen dat ik Paralympisch kampioen, Wereldkampioen en Europees kampioen zou worden.”

Marketeer en spreker
Naast het trainen en leven als een topsporter heeft Mariska ook nog haar eigen bedrijf. Ze heeft gestudeerd aan de University of Wisconsin – Whitewater USA en ze behaalde haar BBA Marketing (cum laude). Haar studie in Amerika combineerde ze uiteraard met sport. Nu werkt ze als freelancer, spreekt ze voor volle zalen en geeft ze rolstoelbasketbalclinics aan bedrijven en op scholen (o.a. met Stichting BEN).

Sport verandert levens. Bedankt Mariska, voor het delen van je verhaal op het IT4Kids gala. Je bent een inspiratie, en we zijn trots om je in ons ambassadeursteam te hebben!