Stuur nu gratis je oude laptop of tablet op en geef kinderen een leerkans!

Door de coronacrisis kunnen kinderen niet naar school en wordt thuisonderwijs met digitale lespakketten aangeboden. Hiervoor zijn digitale hulpmiddelen, zoals een laptop, tablet of telefoon essentieel. In Nederland heeft maar liefst10% van de huishoudens geen laptop of desktop beschikbaar doordat zij niet de financiële mogelijkheden hebben. Samen met onze partner hebben we een actie opgericht om deze kinderen te helpen, zodat zij geen leerachterstand op lopen door de coronacrisis. Wij vragen iedereen om de zolder op te gaan en oude laptops, tablets en/of telefoon kosteloos te doneren. Hoe deze actie in zijn werk gaat leggen Colette Zee, directeur IT4Kids en Vincent van Voorden, projectmanager IT4Kids uit. 

 

Van sportkans naar leerkans 
Colette Zee vertelt: “Stichting IT4Kids zet zich in voor kinderen. Wij verzamelen gebruikte en afgeschreven hardware en de waarde hiervan gaat naar projecten van goede doelen die zich inzetten om kinderen een sportkans te geven die dat om financiële of fysieke beperkingen niet kunnen. Op deze manier creëren wij samen duurzame sportkansen voor kinderen, maar gezien deze tijd kan de hardware ook op een andere, goede manier worden ingezet. De kinderen die geen laptop of tablet hebben willen wij helpen door veilige en opgeknapte hardware in bruikleen aan te bieden, zodat zij ook mee kunnen doen aan de digitale lesprogramma’s die onderdeel zijn van het thuisonderwijs.”
 
Hoe gaat de actie in zijn werk? 
“Dat is heel makkelijk”, legt Vincent uit. “Voor de actie hebben wij een platform gebouwd: www.doneereenleerkans.nl. Op dit platform kan je aangeven welk product (laptop, tablet of telefoon) je wil doneren. Breng je product (ingepakt) naar een DHL ServicePoint en stuur het gratis op. En dat is het: makkelijk en kosteloos!”, zegt Vincent. 
 
Uniek: veilige hardware
Vincent vervolgt zijn verhaal: “De hardware producten die wij ontvangen van de donateurs gaan eerst naar onze verwerkingspartner, die de hardware op een veilige manier, gecertificeerd datawiped, opschoont en klaar maakt voor gebruik voor de kinderen. Wij zien meer inzamelingsinitiatieven opgestart worden, maar het gevaar is dat zij niet weten hoe ze veilig data moeten verwijderen die bijvoorbeeld nog op de laptop staat. Wij hebben gelukkig een partner gevonden die ons bij deze actie wil helpen om de data op een gecertificeerde manier te verwijderen. Onze vaste beneficiënten, zoals goede doelen Jeugdfonds Sport & Cultuur via haar lokale netwerk tegen armoede, de Giovanni van Bronckhorst Foundation en FC Utrecht Maatschappelijk gaan zorgen in hun netwerk dat de laptops, tablets en telefoons verspreid worden onder de kinderen die het kunnen gebruiken.”
 
Meer dan een tweede leven
“Wat wij zo mooi vinden aan deze actie is dat bijna iedereen wel hardware heeft liggen wat niet meer gebruikt wordt, zoals die oude smartphone in de rommella. Door het te doneren kan je op een duurzame manier het product een tweede leven geven en nog belangrijker, kinderen die het nodig hebben een leerkans bieden”, legt Colette uit. ”En eigenlijk geef je het nog een extra leven. Zodra de scholen weer beginnen, komen de producten terug bij onze verwerkingspartner om de producten opnieuw op te schonen. De waarde van de hardware wordt dan weer gedoneerd aan projecten van onze goede doelen om kinderen een sportkans te bieden”, vult Vincent aan. 
 
Heb jij nog een oude laptop, tablet of telefoon liggen? Doneer het gratis en makkelijk voor een leerkans. Ga naar www.doneereenleerkans.nl